top of page
CVT Zangles

Zangles van Angela

Enthousiast  en energiek, doortastend en duidelijk, dat zijn mijn kernkwaliteiten. Ik geef je alle ruimte om je als zanger te ontwikkelen in de richting die jij wenst. Tegelijkertijd hou ik de regie in handen en geef ik je duidelijke leerdoelen.

Iedere muziekstijl is welkom, en met behulp van de CVT-technieken ben ik in staat  elk leertype een helder beeld te geven van wat hij/zij moet doen om het gewenste resultaat te bereiken. Het uitgangspunt in de les is steeds dat wat de vocalist wil zingen.  Van daaruit komen de technische oefeningen vanzelf, en kun je aan de slag!

Stemproblemen?

De meeste stemproblemen kunnen overwonnen worden, daarvan ben ik zelf het bewijs. Vaak schuilt er een complex verhaal achter het ontstaan van verkeerd stemgebruik.

Vanuit mijn holistische achtergrond kijk ik automatisch naar de gehele mens die de stem gebruikt. 

Interpretatie

Zingen is communiceren, en wel op een heel directe manier: met tekst. Je luisteraars laten voelen wat jij wil overbrengen met jouw vertolking van een lied is zo eenvoudig nog niet.
Zowel in mijn lessen als in mijn eigen repertoire maak ik gebruik van verschillende methodes om een lied op jouw unieke manier over te brengen.

Opleidingen Angela

Conservatorium

CVT-autorisatie  

Holistisch therapeut

HBO Frans, lerarenopleiding

(Rotterdam, 1988-1994)

(Kopenhagen, 2011-2014)

(2002-2005)

 (1992-1996)

CVT zangdocente Angela van Rijthoven
CVT zangles door Angela van Rijthoven

Complete Vocal Technique

Wat is CVT

Complete Vocal Technique is een hedendaagse zangmethode, ontwikkeld door Cathrine Sadolin.  Zij doet reeds 25 jaar wetenschappelijk onderzoek naar de zangstem, eerst alleen, inmiddels samen met professor Julian McGlashan. Sadolin startte in 2005 het Complete Vocal Institute in Kopenhagen, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste zanginstituut voor professionele en semi-professionele vocalisten in Europa. Haar boek ‘Complete vocal technique’ is inmiddels in 9 talen verkrijgbaar.

Geautoriseerde CVT-docenten

CVT-docenten hebben aan het Complete Vocal Institute in Kopenhagen een 3-jarige CVT-docentenopleiding afgerond. Zij zijn dus de meest gespecialiseerde CVT-docenten van Nederland. Je kunt ze herkennen aan het CVT-logo. Bij hen kun je niet alleen terecht voor zangles, maar ook voor advies bij spraak, en bij stemproblemen zoals heesheid.

Een CVT-docent velt geen oordeel over smaak en staat open voor alle stijlen. In de les staan de wensen en de doelen van de vocalist centraal. Hoe wil je klinken, wat wil je leren? Je bent vrij om je eigen sound te kiezen en je eigen muzikale stijl te ontwikkelen.

CVT in het (heel) kort

Complete Vocal Technique gaat uit van 3 basisprincipes:
●  ademsteun
●  noodzakelijke twang
●  geen vooruitgestoken kaak en lipspanning

 

Deze basisprincipes moet je altijd in acht nemen, welke klank je ook maakt.
Vervolgens kies je voor een van de vier stemfuncties:
1. Neutral
2. Curbing
3. Overdrive
4. Edge (voorheen Belting)

Na het kiezen van de stemfunctie kun je de klankkleur aanpassen aan je eigen smaak. Hierna kun je desgewenst effecten toevoegen. Voordat je met effecten kunt werken is het van belang dat je de basisprincipes,

de stemfuncties en klankkleur goed beheerst.
De effecten zijn:

  • distortion

  • creaks and creaking

  • rattle

  • growl

  • grunt

  • screams

  • vocal breaks

  • toegevoegde lucht

  • vibrato

  • ornamentatie

CVT Zangdocente Nederland

'Zingen moet altijd goed voelen'

Zangles door Angela van Rijthoven
Zangles door Angela van Rijthoven
Zangles door Angela van Rijthoven
bottom of page